VÁSÁRLÁSSAL ÉS FELÚJÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. A bőr élettartama függ a használat körülményeitől, az igénybevétel nagyságától, az ápolástól stb. Speciális esetekben előfordulhat, hogy 3-5 éven belül el kezd tönkremenni a bőr. (Ilyen esetek pl. amikor az ülőfelületeken hasíték bőr van. Ez a bőr a harmadik évben el kezd lekopni, kirepedezni ha az ülőlapon, háttámlán vagy a karfán van. A használó különösen agresszív izzadsága esetén is akár 5 éven belül is kirepedezhet a bőr.). Találkoztunk már 30-40 éves meglehetősen jó állapotú bőrgarnitúrákkal is, sőt 100 évnél idősebb darabokkal is. Viszonylag gyakorinak mondható, hogy 12 év körüli korban egyes részeken cserélni vagy javítani kell a bőrt.

A töredezett és repedt bőr részeket mindenképpen ki kell cserélni ha tartós megoldást szeretne. Sötétről világosabb színre törénő festés nem ajánlott. A festés tartóssága nehezen megbecsülhető különösen használt bútorok esetében. Alapvetően attól függ, hogy a festék alatt a bőr meddig bírja.

Fedett bőr esetében elméletileg van rá lehetőség. Gyakorlatban azonban sokszor jobb és nem drágább megoldás a sérült rész cseréje. Ha a sérült részről küld egy közeli fotót e-mail-ben többet tudunk mondani.

Az átfestésnél általában az eredeti színre történő festés vagy a sötétebb színre történő festés a jó megoldás. Világosabb színre történő festés nem tanácsos de minimális, árnyalatnyi világosítás megengedett. A bőr minősége kétféleképpen is változhat:
1. Amennyiben eredetileg fedetlen bőrről van szó ez a festés után fedetté válik. Ez egy jelentős változás. Kevésbé jó tapintású, kevésbé szép, de jobban tisztíthatóvá és védettebbé válik.
2. Az eredetileg fedett bőr  az átfestés után is fedett marad. A bőr azonban – különösen az első időszakban - a festés után kevésbé kellemes tapintású és merevebb lehet. Később a használat és az ápolás során ismét puhább és kellemesebb lesz. A változás mértéke nagymértékben a bőr aktuális állapotától függ.

Először is tudnunk kell, milyen bőrről van szó és mekkora a folt! Mindenesetre a leírtak alapján valószínűleg egy fedett bőr  ami azt jelenti, hogy a bőr felületén van festék réteg. Ebben az esetben viszonylag egyszerűen javítható. Szakszerű javítás házilagosan nem oldható meg, illetve nem jár tartós eredménnyel.

Amennyiben az Ön által vásárolt Natuzzi bútor még gyártásban van, illetve általában néhány évvel a gyártás befejeződése után is, a gyártó elküldi a leszabott és megvarrt kárpitot (amelyet természetesen az aktuális Natuzzi szövet és bőr kollekcióból áruházunkban kiválaszthat). A huzat cseréjét kárpitos mester végzi.
Egy normál garnitúra esetén ez két-három munkanapot vesz igénybe.

Elsősorban az eredeti számla, vagy a jótállási jegy igazolja valódiságát. Amennyiben ezek nincsenek meg, akkor a 2002 óta minden Nauzzi bútoron lévő logót kell keresni. Ez szemből nézve a bútor jobb oldalán alul található kis fémtábla Natuzzi felirattal, vagy pedig egy "U" betű egy körbe foglalva (Pasquale Natuzzi kollekció esetén). Ha pedig ez sincsen meg, akkor a bútor alján kell lennie egy azonosító címkének a modell összes adatával (a gyártási év is szerepel rajta!)

Bőrfestéket nem árulunk, mert házilag a bőr ülőgarnitúrán szakszerű festés nem végezhető. Nem elegendő ugyanis a bőrre egy festékréteget felvinni. A bőrfestés több lépcsőből álló, a festéken kívül különböző anyagokat, megfelelő felszerelést és szakértelmet igénylő folyamat.

Ezek a modellek általában már évekkel ezelőtt megszűnt bútorok. A szövegben gyakran számos pontatlanság és csúsztatás található. A Natuzzinál például soha nem volt "Long Life" bőr, ezt a kifejezést más (magyar) bútorgyártó használja. Mivel ezek a bútorok többségében már 5-10 éve nincsnenek gyártásban, az ott megadott "bolt árak" finom szólva légből kapottak.

TISZTÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

A Bioline ápolószerek kifejezetten bőr tisztításra és ápolásra lettek kifejlesztve. A tisztítófolyadék tisztítja a bőrt. Az ápolókrém, táplálja, védőbevonatot képez és  öregedés gátló adalékot tartalmaz. A babaolaj amellett, hogy ezeket a funkciókat nem teljesíti egyes esetekben színelváltozást okozhat, illetve egy későbbi festést lehetetlenné tehet.

Sajnos a “lélegző bőr” mint bőr típusra vonatkozó megnevezés önmagában nem sokat mond. Amennyiben valódi bőrről van szó akkor csak és kifejezetten bőrbútor ápolására készült két komponensű – azaz egy tisztító folyadékból és egy ápoló krémből álló – szer használatát javasoljuk. Ilyet vásárolhat a LEDERLAND áruházakban Bioline néven 5.400,- Ft-ért. Negyedévenként kell használnia amennyiben fedetlen bőrről van szó. (A” lélegző bőr” esetleg erre  utal). Ebben az esetben már a használatbavétel előtt kezelni kell a bőrt mert ezek a típusú bőrök megfelelő védelem hiányában utólag nem nagyon tisztíthatók. Sajnos elég sok olyan szer kapható ami nem megfelelő. Legyen óvatos!

A háziszappanos lemosás nem jó megoldás, mert valószínűleg további foltokat fog okozni és a kosz inkább a mélyebb rétegekbe fog beszívódni. Ezen túlmenően a bőr nem szereti a vizet, ezért a lehető legminimálisabb mennyiségben ( 1-2 deci) szabadna csak desztillált vizet használni egy semleges kémhatású nem színezett szappannal. Ezt a módszert alalvetően szakember nem használja, hiszen jó esetben „csak” tiszta lenne a bőr, de más teendők is vannak, pl. újra feldörzsölés és védelem. Néhány bútorüzletben – pl. a LEDERLAND-ban is – lehet nubuk tisztító készletet vásárolni. Ennek része kell, hogy legyen egy kaucsukkal átitatott, vagy kaucsukos felületű kendő, ami a nubuk bőr tisztításkor a legfontosabb és leghatékonyabb eszköz. Egyes készletekben csak egy dörzsi szerű anyag darab van  a kaucsukos kendő helyett. Ezek a készletek is jók, azonban ehhez is szükséges megvenni külön a nubuk tisztító kendőt.
A másik megoldás, hogy nem vesz készletet, hanem néhány kendőt és egy védő spray-t. A védő spray-t a tisztítás végeztével kell a felületre permetezni. A nálunk kapható készletben zsírtalanító és folttisztító is van. (A készlet ára 7.700,- Ft, de nem biztos, hogy elegendő a mennyisége a tisztításhoz. A szükséges mennyiség nyilván függ a bútor méretétől és a bőr állapotától. Általánosságban  javasolt, hogy a tisztítás mindig akkor történjen amikor még a felület nem igazán piszkos. Ekkor még kisebb erőfeszítéssel és kevesebb anyag felhasználással jobb eredményt lehet elérni. A régi beivódott foltok többnyire folttisztítóval sem távolíthatók el.

Golyóstoll nyom és egyéb tinta eltávolító szerek nálunk kaphatók. A különböző típusú bőrökhöz különböző szerek léteznek, ezért mindenképpen tudni kéne milyen bőrről van szó. Olyan szer nincs, amely garantáltan változatlanul hagyja az eredeti festést. Fedett bőrök esetében azonban az eredeti állapot többnyire könnyen és viszonylag kis költséggel helyreállítható.

Természetesen, a Microfibre Care Kit specifikusan a mikroszálas textiliák tisztítására lett kifejlesztve, áruházunkban, vagy oldalunkról történő megrendeléssel postai utánvéttel kapható/megrendelhető.

Erre a célra a Stay Bright készletet ajánljuk, amely elsősorban a friss, textília, újság, golyóstoll stb. okozta elszineződés eltávolítására, illetve ilyen elszíneződések elleni védelemre alkalmas.

Bőrkanapé és gyerekek?

Bőrkanapé és gyerekek?Milyen bútort érdemes kicsi gyerekek mellé venni? Ez örök kérdés, ami minden család listájának fő helyén szerepel. A gyerekek mellett az ülőgarnitúra jó állapotának megőrzése igencsak nagy kihívás.

A bőr ülőgarnitúra legendásan kényes bútordarabként él a köztudatban, amit folyamatosan ápolni és óvni kell annak érdekében, hogy sokáig szép maradjon. Azonban ha jobban belegondolunk egy szövetkanapéból sokkal nehezebb kiszedni a gyümölcslé pacát, a csoki maszatot vagy a leves foltot. A szövet kárpit ugyanis azonnal beszívja ezeket a szennyeződéseket, míg a bőrkanapé felületéről egy rongy segítségével sikeresen eltávolíthatjuk azokat.

A bőr fotelek és bőr kanapék huzatát nem lehet ugyan lehúzni, hogy bedobjuk a mosógépbe, de néhány egyszerű praktikával ápolhatjuk a felületet. A langyos víz és ecet a foltok ellen hatásos, a glicerin és az alkohol bedörzsölésével a megkeményedett bőrt puhíthatjuk meg, ha pedig rendszeresen áttöröljük olívaolajjal a bőrkárpitot, akkor fényes marad és a repedések nem jelennek meg rajta olyan hamar.

Keressen minket bizalommal, és vásárolja meg saját, gyönyörű bőr kanapéját, amit az egész család boldogan használhat hosszú évekig!

TOP